Prąd w szkle
17 grudnia 2007, 23:47Marzeniem speców od telekomunikacji jest urządzenie, które będzie w stanie w stanie przetwarzać sygnały optyczne z pominięciem klasycznych układów elektronicznych. Jednak wbrew tym trendom firma Photonic Power Systems (obecnie należąca do JDS Uniphase) ma zamiar wykorzystać światłowody do zasilania... zwykłych urządzeń elektrycznych.

Ćwiczenia siłowe korzystnie wpływają na "recykling" w mięśniach szkieletowych nietrenujących wcześniej osób
9 kwietnia 2018, 10:23Naukowcy Uniwersytetu Jyväskylä odkryli, że u nietrenujących wcześniej młodych mężczyzn trening siłowy korzystnie wpływa na zawartość autofagosomów.

Oprogramowanie można patentować
30 stycznia 2008, 12:03Brytyjski sąd dopuszcza, przynajmniej w niektórych przypadkach, patentowanie oprogramowania. Sędzia Justice Kitchin swoim ostatnim wyrokiem podważył powszechne przekonanie, że programy komputerowe nie podlegają patentowaniu.

Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.

Błękit majański bez tajemnic
28 lutego 2008, 11:23Po wielu latach dociekań naukowcy doszli do tego, jak i po co Majowie przygotowywali swój osławiony błękitny barwnik. Okazuje się, że jego produkcja w Chichén Itzá była częścią rytuału składania ofiar, także z ludzi.

Larwy ze smakiem na rybonukleozydy i RNA
8 sierpnia 2018, 12:05Receptory smakowe muszek owocowych wyczuwają rybonukleozydy (nukleozydy budujące RNA).
Tylko Ubuntu przetrwało
31 marca 2008, 10:28Podczas konferencji CanSecWest jedynie laptop z systemem Ubuntu 7.10 pozostał odporny na ataki hakerów. Pierwszego dnia hakerzy mieli do wyboru laptopy z w pełni załatanymi systemami Windows Vista Ultimate, Mac OS X 10.5.2 oraz Ubuntu 7.10. Ich zadaniem było zdalne włamanie się do komputerów z wykorzystaniem wcześniej nieznanej luki. Nikomu się to nie udało.

Gadzi doktor Dolittle
24 września 2018, 11:12W ciągu 20 lat 67-letni dziś Philippe Gillet z Coueron koło Nantes zgromadził imponującą kolekcję ponad 400 gadów. Aligatory Ali i Gator zostały uratowane z fermy skór, a pozostałe zwierzęta po prostu znudziły się wcześniejszym właścicielom i zostały oddane lub porzucone.

Jabłko, a nie czernieje
1 maja 2008, 10:08Australijscy naukowcy opracowali jabłka, które nie ciemnieją po przekrojeniu, a więc nie ulegają utlenieniu. Przez kilka godzin miąższ nie brązowieje, lecz zachowuje swój bladoróżowy koloryt. Jabłka będą sprzedawane pod nazwą "zaczarowane".

Odkryli nieznany mechanizm powstawania wstrząsu anafilaktycznego
9 listopada 2018, 19:40Dla osób z poważną alergią wstrząs anafilaktyczny może oznaczać śmierć. Zjawisko to przebiega niezwykle szybko i dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Naukowcy z Duke University opisali właśnie na łamach Science nieznany dotychczas mechanizm reakcji układu odpornościowego.